DRAAGADVIES – Draagdoek of Ergonomische draagzak

– Ergonomisch dragen van je kindje
– Dragen met een draagdoek
– Dragen met een ergonomische draagzak

ergonomische dragen -m-houding - kikkerhouding

Ergonomisch dragen van je kindje

Je kindje op een ergonomische manier dragen, wat houdt dat precies in?
Je draagt ergonomisch door je kindje in een kikkerhouding (ook wel M-houding genoemd) te dragen. Je kindje heeft een ontspannen bol ruggetje en de knietjes zijn opgetrokken, waardoor het kontje lager zit. Dit is de meest natuurlijke houding en de natuurlijke stand van de heupjes.
Een draagdoek of een ergonomische draagzak zal er voor zorgen dat je kindje goed ondersteund wordt tijdens het dragen en houdt rekening met de anatomische houding van zowel het kindje als de drager.

Waaraan herken je een niet-ergonomische draagzak?

Een niet-ergonomische draagzak herken je vooral aan een smal zitvlak, dat geen ondersteuning biedt van knieholte tot knieholte. Het gedeelte dat mooi soepel om de rug van je kindje moet sluiten is bij deze dragers vaak verhard of gemaakt van een dikke laag stof. Veelal promoten deze merken dat je kindje ook met het gezicht naar voren gedragen kan worden.
Dit lijkt er leuk uit te zien op de plaatjes, maar op deze manier volgt de drager op geen manier de natuurlijke houding van je kindje. De rug van je kindje is op deze draagwijze hol in plaats van bol. Bovendien wordt je kindje zo blootgesteld aan heel veel prikkels, wat vaak al snel teveel van het goede is.

dragen met een draagdoek

Dragen met een draagdoek

Wat is een draagdoek?

Een draagdoek wordt gemaakt uit een lange lap stof, die op een speciale manier geweven wordt. Deze doeken moeten voldoen aan verschillende eisen, zodat je je kindje veilig kunt dragen. Er wordt gelet op de kwaliteit van de garen waarmee de doek wordt geweven en de verfstoffen waarmee de doek wordt gekleurd moeten veilig zijn.

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met het dragen in een draagdoek?

Je kunt je kindje direct vanaf de geboorte gaan dragen in een draagdoek. Huid op huid contact is super belangrijk en fijn voor je kindje.

Wat zijn de voordelen van het dragen van een kindje in een draagdoek?

Het dragen van je kindje in een draagdoek heeft natuurlijk één groot praktisch voordeel. Je kindje zit heerlijk dicht tegen je aan en jij hebt je handen vrij om nog het een en ander te kunnen doen.
Natuurlijk heeft het dragen ook nog vele andere voordelen. Voor je kindje is het enorm belangrijk zich goed te kunnen hechten. Tijdens het dragen komt er een ‘knuffelhormoon’ vrij, oxytocine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de hechting. Je kindje voelt tijdens het dragen je hartslag, hiervan wordt je kindje rustig en voelt het zich vertrouwd. Door weinig stress te ervaren zal je kindje meer energie overhouden om te kunnen groeien.
Oxytocine heeft ook een positieve werking op het geven van borstvoeding, het dragen van je kindje kan stimulerend werken tijdens de lactatieperiode.
De positie van je een kindje in de draagdoek is altijd rechtop. Deze houding is enorm fijn voor reflux kindjes. Je zult ervaren dat de voeding minder snel terugloopt en je kindje zich een stuk rustiger voelt.
Natuurlijk kunnen we nog veel meer voordelen opnoemen, maar het dragen van je kindje is vooral heel knus en gezellig!

Bekijk snel het assortiment draagdoeken in onze shop

geweven of rekbare draagdoek

Geweven of rekbare draagdoek?

Welke soorten draagdoeken zijn er?
Er zijn twee soorten draagdoeken, geweven doeken en rekbare (tricot) draagdoeken, die beiden zo hun voordelen hebben.

Geweven draagdoeken
Geweven draagdoeken zijn al direct vanaf de geboorte te gebruiken en ook geschikt voor peuters. Je hoeft een geweven doek nooit te ‘verstellen’ zoals je bij een draagzak doet. Je knoopt de draagdoek om en zo vormt hij zich altijd mooi om je kindje heen, ongeacht de lengte en het gewicht van jou en je kindje.
Een geweven draagdoek is heel veelzijdig, je kunt ermee buik-, rug- en heupdragen. Dit alles maakt dat je ontzettend lang plezier hebt van een geweven draagdoek.

Rekbare draagdoeken
Rekbare draagdoeken zijn door de tricot stof heerlijk zacht en comfortabel. Het knopen van een rekbare draagdoek is heel eenvoudig, omdat je hem eerst omknoopt en daarna pas je kindje in de draagdoek plaatst.
Met rekbare draagdoeken kun je alleen buikdragen met een drie-laags knooptechniek. De doek kun je direct vanaf de geboorte gebruiken tot je kindje ongeveer 8 maanden oud is.

welke maat draagdoek

Welke maat draagdoek is geschikt voor mij?

Maatvoering geweven draagdoeken
Onze geweven draagdoeken zijn beschikbaar in verschillende maten.

Maat 4:
Een maat 4 is perfect voor knooptechnieken waarbij je minder stof nodig hebt en dus kiest voor een kortere draagdoek. Bijvoorbeeld een rucksack carry of een kangaroo carry. Je kunt met een maat 4 draagdoek rugdragen, heupdragen en torsodragen, maar buikdragen kan ook prima als je de doek afknoopt op de buik (onder het kontje van je kindje).

Maat 6:
De maat 6 is de standaard maat van de geweven draagdoeken. Je kunt er in principe alle knooptechnieken mee maken. Denk aan de front wrap cross carry (de meest gebruikte buikdraagtechniek) en een double hammock (rugdragen). Vanaf kleding maat 44/46 adviseren wij een maat 7 draagdoek.

Maat 7:
Vanaf kleding maat 44/46 adviseren wij een maat 7 draagdoek. Je kunt ook kiezen voor een maat 7 als je het mooi vindt om een langer stuk stof over te houden na het knopen of als je graag bij een front wrap cross carry voor wilt afknopen.

Maatvoering rekbare draagdoeken
De rekbare draagdoeken zijn allemaal 5,5 meter lang en one-size fits all. Als je een normaal tot groot postuur hebt knoop je de doek op je rug af en als je een kleiner postuur hebt haal je de doekbanen weer terug naar voren en knoop je voor af.

draagdoek of ergonomische draagzak

Wat is een ringsling?

Een ringsling is gemaakt van geweven draagdoekenstof. Deze korte draagdoek met aan het uiteinde 2 aluminium ringen, span je heel gemakkelijk aan door de stof door de ringen heen te trekken. Je kindje draag je dan op de heup. Een ringsling is heel snel in gebruik, binnen een paar tellen ben jij klaar voor een wandeling!
Ideaal als je bijvoorbeeld even vlug een boodschap wilt doen.

Bekijk snel het assortiment ringslings in onze shop

Wat is een ergonomische draagzak?

Naast het dragen van je kindje in een draagdoek kun je er ook voor kiezen je kindje te dragen in een draagzak. Een draagzak ook wel drager of babycarrier genoemd kun je in drie verschillende types vinden in onze shop.

Volledig gesp/kliksysteem:
Deze draagzak bestaat uit een verstelbaar rugpand waarin je kindje komt te zitten. De heupband en de schouderbanden klik je eenvoudig vast met een gesp.

Onze Tula Free to Grow, Tula ToddlerBabylonia Flexia en Ergobaby zijn volledige gesp/klik systemen

Klik- en knoopsysteem:
Deze draagzak bestaat uit een verstelbaar rugpand waarin je kindje komt te zitten. De heupband klik je vast met een gesp. De schouderbanden bestaan uit een gevoerde lapstof welke je eenvoudig vastknoopt. Deze drager is volledig gemaakt uit draagdoekenstof en is daarom erg soepel en klein op te vouwen.

Onze Storchenwiege babycarrier is een klik- en knoopsysteem.

Volledig knoopsysteem:
Een draagzak die je volledig moet knopen wordt ook wel een mei-tai genoemd. De draagzak is gemaakt van draagdoekenstof en bestaat uit een rugpand en 4 banen stof. Je knoopt de drager om je heupen, plaatst je kindje in het zitje en knoopt daarna de schouderbanen vast. Deze drager is heel klein op te vouwen en neem je gemakkelijk mee in je tas.

Onze Babylonia BB-tai  en Hoppediz Hop-tye zijn volledige volledig knoopsystemen.

ergonomische draagzak

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met het dragen van je kindje in een ergonomische draagzak

Je kunt je kindje direct vanaf de geboorte gaan dragen in een ergonomische draagzak. Huid op huid contact is enorm belangrijk en fijn voor je kindje.

Voordat je een draagzak aanschaft is het wel belangrijk dat je een draagzak kiest die past bij de leeftijd en broekmaat van je kindje. Al onze draagzakken zijn volledig verstelbaar en direct vanaf de geboorte te gebruiken, zonder een verkleinkussen of insert te gebruiken.

Je stelt de draagzak af door het zitje te vergroten of te verkleinen, zodat je kindje van knieholte tot knieholte ondersteund is.
Jullie zullen heel lang plezier beleven aan onze dragers, omdat ze meegroeien met de leeftijd van je kindje!

Wat zijn de voordelen van het dragen van een kindje in een ergonomische draagzak?

Een ergonomische draagzak is erg gemakkelijk in gebruik. Vaak kun je hem iets sneller omdoen dan een draagdoek en daarom kiezen de papa’s vaak voor een draagzak.

Net als bij het dragen in een draagdoek heeft het dragen van je kindje in een draagzak één groot praktisch voordeel. Je kindje zit heerlijk dicht tegen je aan en jij hebt je handen vrij om nog het een en ander te kunnen doen.
Natuurlijk heeft het dragen ook nog vele andere voordelen. Voor je kindje is het enorm belangrijk zich goed te kunnen hechten. Tijdens het dragen komt er een knuffelhormoon vrij, oxytocine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de hechting. Je kindje voelt tijdens het dragen je hartslag, hiervan wordt je kindje rustig en voelt het zich vertrouwd. Door weinig stress te ervaren zal je kindje meer energie overhouden om te kunnen groeien.
Oxytocine heeft ook een positieve werking op het geven van borstvoeding, het dragen van je kindje kan stimulerend werken tijdens de lactatieperiode.
De positie van je een kindje in de draagzak is altijd rechtop. Deze houding is enorm fijn voor reflux kindjes. Je zult ervaren dat de voeding minder snel terugloopt en je kindje zich een stuk rustiger voelt.
Natuurlijk kunnen we nog veel meer voordelen opnoemen, maar het dragen van je kindje is vooral heel knus en gezellig!

Bekijk snel het assortiment draagzakken in onze shop