Gepost op

Dragen in de herfst en winter

kindje-dragen-herfst-winter

Je kindje dragen in de herfst en winter

Ik keek altijd enorm uit naar de herfst en winterperiode toen mijn eigen kindjes nog de leeftijd hadden dat ik ze in de draagdoek of draagzak droeg. Lekker warm en knus tegen elkaar aan, maar ook de styling; leuke slofjes, mutsjes en warme pakjes combineren met een mooie draagdoek of drager. Heerlijk!


Het kiezen van de juiste draagdoek of draagzak

Zowel onze draagzakken als onze geweven- en rekbare draagdoeken zijn heel goed geschikt voor de herfst- en winterperiode.  Voor jonge baby’s zijn de rekbare / stretchy draagdoeken van Babylonia heel warm en fijn, omdat je deze  altijd met drie lagen over elkaar heen knoopt en daarnaast zijn ze heerlijk zacht en comfortabel voor een extra knus gevoel.
Geweven draagdoeken zijn in verschillende diktes te verkrijgen. We onderscheiden geweven draagdoeken in dunne, gemiddelde en dikke draagdoeken. Ik koos zelf in de herfst- en winterperiode voor de gemiddelde en dikke draagdoeken. Deze draagdoeken houden jou en je kindje extra warm.
Voorbeelden van gemiddeld dikke draagdoeken zijn de doeken van Pure Baby Love, Babylonia en de We are Wovens Fling versies. Een voorbeeld van een hele fijne dikke draagdoek is de We are Wovens Mixite (Raven, Sparrow ,Show of Breeze).


Het kiezen van de juiste knooptechniek

Nu knoop je een rekbare draagdoek altijd al met drie lagen over elkaar en daarom zijn deze draagdoeken super geschikt voor het dragen van een kleine baby in de koude maanden.

Kies je voor een geweven draagdoek dan heb je heel veel keuze in knooptechnieken. Bij koudere temperaturen is een knooptechniek met meerdere lagen over elkaar heen extra fijn. Dit kan bijvoorbeeld bij het buikdragen met een FWCC (front wrap cross carry). Na het afknopen kun je namelijk de banen over de rug van je kindje uitspreiden, waardoor je drie lagen van de draagdoek over elkaar heen krijgt.
Wil je liever rugdragen, dan kun je heel goed kiezen voor de Double Hammock techniek bij wat grotere baby’s.


Maar… wat trek ik mijn kindje aan in de draagdoek of draagzak?

Draag je jouw kindje dicht tegen je lichaam; onder een jas of vest, dan delen jullie elkaars lichaamswarmte. Kleed je kindje daarom niet te warm aan. Als je een (draag)jas of vest over je kindje heen draagt, dan kun je jouw kindje waarschijnlijk gewoon met de dagelijkste kleding aan in de drager of doek stoppen. Zorg wel dat het hoofdje van je kindje altijd vrij moet zijn voor voldoende frisse lucht en vergeet niet een mutsje op te doen.

Draag je jouw kindje in de draagzak of draagdoek over een jas of vest heen, dan moet je wel zorgen voor extra warme kleding. Denk aan mutsje, warme slofjes, een warm pakje, of een lekker dik vest met een extra broekje.
Je kindje zit tijdens het dragen met de beentjes in de Kikkerhouding / M-houding, dit zorgt er voor dat de broekspijpen korter worden. Daarom mag de kleding van je kindje wel wat ruimer zijn, om blote beentjes te voorkomen.
Draagt je kindje een ‘berenpakje’ met dichte voetjes, zorg er dan ook voor dat deze ruim genoeg is, zodat je kindje een goede houding kan aannemen in de drager.

Little-frog-cube-geweven-draagdoek
Wat trek ik nu zelf aan?

Ik had het zelf altijd snel warm als ik aan het dragen was. Ik trok mijn kindjes daarom altijd warme kleding aan en knoopte vervolgens over mijn dagelijkste kleding. Zelf trok ik een lekker warm vest aan of mijn winterjas die ik dan open liet. Mocht het dan toch nog wat frisser zijn dan ik dacht dan kon ik mijn vest of jas nog lekker om ons beiden heen slaan.


Gezond verstand

Vaak kun je zelf als moeder heel goed inschatten hoeveel kleertjes je bij je kleintje aan moet trekken om het niet koud te krijgen. Gebruik daarom gewoon je gezonde verstand en doe wat jij denkt dat goed is. Tijdens het dragen kun je altijd controleren of je kindje het niet te warm heeft of misschien te koud. Neem desnoods een extra vestje mee, gewoon voor het geval dat.

Maar bovenal geniet gewoon extra van het dragen tijdens de winterdagen, want niets is zo fijn als een frisse neus halen tijdens een wandeling met je kleintje dicht tegen je aan!!

Heb je een vraag aan onze draagconsulent, neem dan contact met ons op!